Kamis, 12 November 2015

Adakah Vegetarian Really Sihat?

Adakah Vegetarian Really Sihat?

Kenapa anda teragak-agak untuk menjadi seorang vegetarian? Adakah anda rasa bahawa vegetarian tidak begitu sihat? Nah, biarlah saya memberitahu anda, bahawa vegetarian adalah sangat sihat kerana:
1. Kami mendapat semua nutrien yang diperlukan daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.
2. Struktur asas manusia telah direka supaya ia berasa selesa untuk makan makanan yang berasal dari sumber tumbuh-tumbuhan. Sistem penghadaman kami direka untuk mudah mencerna produk berasaskan tumbuhan dan kami mempunyai gigi yang hampir sama dengan beberapa herbivor seperti kambing atau lembu.
3. Kebanyakan produk tumbuhan adalah sejenis ubat semula jadi. Makan dalam kuantiti yang besar menyimpan semua penyakit dari anda.
4. Banyak penyakit haiwan boleh dengan mudah dihantar kepada manusia melalui pemakanan. Sama sekali mengelakkan mereka adalah bentuk baik langkah pencegahan.
5. Kami meningkatkan kolesterol tidak baik dengan memasukkan daging dalam diet kita, yang seterusnya boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius untuk kita.

Jika anda merancang untuk menjadi seorang vegetarian, anda boleh memilih salah satu daripada jenis berikut:
1. vegetarian lacto-ovo. Telur dan susu termasuk dalam diet.
2. ovo-vegetarian. Telur adalah termasuk dalam diet mereka
3. lacto-vegetarian ini. Makan banyak susu dan ia oleh produk tetapi tiada telur atau daging.
4. vegan. Ini adalah jenis yang ketat dan hanya makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Mana-mana diet pelan yang anda pilih, anda perlu membuat ia pasti bahawa anda mengambil nutrien berikut. Diet vegetarian yang baik akan membawa anda semua nutrien ini.


1. Kalsium. Anda boleh mendapatkan ini dari brokoli, sayur-sayuran daun gelap dan kacang kering.
2. Zink. Anda boleh mengambil kacang, kacang kering, biji labu dan germa gandum.
3. Besi. Makan semua makanan yang tinggi zat besi seperti kacang, buah-buahan, bijirin diperkaya, bijirin penuh, hijau dan sayur-sayuran berdaun.
4. Protein. Produk soya, tauhu, kacang dan kekacang.
5. Vitamin B12. Daripada produk yang diperkaya seperti roti, bijirin, nasi dan minuman soya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar